Turunç & Fosforlu Mağara
Orhaniye’nin 30 km kuzeydoğusunda yer alan Turunç bir turizm cennetidir. Orhaniye gibi, 7 ay boyunca denize girilebilen Turunç’ta deniz suyu sıcaklığının 15 derecenin altına düşmez ve en sıcak günlerde batıdaki tepelerden esen serin rüzgârlar gün boyu tatlı bir esinti sağlar.
Turunç’a adını veren turunç meyvesi (Citrus Aurantium), portakala benzeyen fakat suyu acımtırak olan bir meyvedir. Turunç meyvesinin ağacı kışın yapraklarını dökmez.
Turunç’a çamlar arasında uzanan virajlı bir yoldan tırmanarak gidersiniz. İçmeler’i geçtikten sonra tırmanış başlar.
Turunç’un denizi mavinin özel tonlarıyla boyanmış gibidir, virajlı yollardan karşınıza çıkan deniz kimi zaman çivit mavisi veya cam mavisi renginde kimi zaman da gökyüzünün denize düşmüş mavisi olur.
Mavi yolculuğa çıkan teknelerin vazgeçilmez uğrak duraklarından olan Turunç koyunun temizliği Mavi Bayrak* ile tescillenmiştir.
Marmaris ve çevresinde 22 mavi bayraklı plaj ve 2 mavi bayraklı marina bulunmaktadır. Orhaniye’ye 3.5 km mesafede Hisarönü’nde bulunan Martı Marina da Mavi Bayrak sahibidir.
Turunç’un ilk restoranı olan Fidan Restaurant, zengin balık ve meze çeşitleri ile denize sıfır konumdaki muhteşem manzaralı yerinde hizmet vermektedir. Turunç bölgesinde çıkan yerli kalamardan yapılan kalamar tavada oldukça iddialı olduğu söylenir.
Turunç’ta Palamut Tepesi patikasında manzaraya nazır keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Jeep Safari tur duraklarından olan Turunç’ta dalma meraklılarını da maceralı dalışlar bekler.
Su sporları için koyda hizmet veren birçok işletme bulunmakta; su kayağı, banana ve parasailing (paraşüt) yapabilirsiniz.
Turunç’ta çevre koylara yapılan günübirlik tekne turlarına katılabilirsiniz. Tekne turunda Kumlubük, Çiftlik, Gebekse gibi koy ve plajlara uğranıyor. Gebekse’nin kayalık kıyılarında denizaltını seyredebilir, dalabilir ve sakin bir kumsalda yüzebilirsiniz. Uzun süreli günübirlik tekne turlarıyla ise Dalyan ve İztuzu kumsalına kadar gidilebiliyor.
Fosforlu Mağara da Turunç ve Kumlubük’e giden günübirlik teknelerin yüzme molası verdiği bir duraktır. Sadece denizden ulaşılabilen doğal mağaranın akvaryumu andıran temiz yeşil ve turkuvaz renkli sularında yüzmek çok keyiflidir. Küçük tekneler mağaranın içine de girebilirler.
Turunç’tan Kumlubük’e ulaşımı sağlayan karayolunun sağ tarafında Turunç’a yaklaşık 2 km mesafedeki Sandaleyik Tepesi’nde yer alan Gavur Sancağı denilen bölgede ise Helenistik döneme ait tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Kalıntıların bulunduğu alan 1978’de I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.
*Mavi Bayrak, merkezi Kopenhag’da olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE – Foundation for Environmental Education) tarafından yürütülen, lokal koordinasyonu Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından yapılan plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür.