Ekincik Koyu & Sultaniye Kaplıcası
Orhaniye’den 110 km uzaklıkta ve Köyceğiz’in 40 km güneybatısındaki Akdeniz kıyısında olan Ekincik koyuna karadan ve denizden ulaşmak mümkündür.
Doğal bir liman olan Ekincik Koyu’na günde ortalama 50 – 60 yat demirler.
Mavi Yolculuk’ta önemli duraklardan biri olan koy, iri kumlu ve uzun plajı ile yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeker.
Ekincik Koyu; amatör balıkçılığa, sörf ve su kayağına son derece elverişli denizi, dalma meraklılarına uygun alanları, Kaunos Antik Kenti’ne trekking aktiviteleri ile eşsiz güzellikte bir koydur.
Ekincik tatilde sessizliği, huzuru, güzel deniz ve ormanı arayanları kucaklar.
Köyceğiz Belediyesi Ekincik Koyu Halk Plajı ve Tesisleri’nden faydalanabilirsiniz.
Caretta Caretta kaplumbağlarının üreme noktalarından olan iri kumlu ve koya yay çizen eşsiz kumsalı ve lacivert deniziyle doğanın cömert davrandığı Ekincik Koyu’nu Sting, Dustin Hoffman gibi dünyaca ünlü sanatçılar da ziyaret etmişlerdir.
Ekincik’ten tekne turlarıyla; İztuzu Plajı ile Kaunos Antik Kenti ve Kral Mezarları’nı görebilir, Dalyan’a gidebilir, Sultaniye Kaplıcası ve Çamur Banyosu’na uğrayabilirsiniz.
Sultaniye Kaplıcası & Çamur Banyosu;
Köyceğiz Gölü’nün batısında Ölemez Dağı doğusunda Sultaniye Köyü sınırları içinde, kıyı boyunca T.C. Turizm Bakanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan incelemeler sonunda çok sayıda ılıca – kaplıca ve termal kaynaklar tespit edilmiştir.
Sultaniye, Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcasıdır (98.3).
39° sıcaklıktaki su; kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içerir. Romatizma, siyatik, cilt ve kadın hastalıklarına da iyi gelen bu şifalı suyun, radyoaktivite yüksekliği sayesinde rehabilite edici özelliği vardır.
Sultaniye Kaplıcası’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır, bölgedeki sıcak-soğuk termal kaynakların yüzyıllardır “şifa yurdu” olarak işletildiği bilinmektedir.
Kaplıca, Kaunos’lular tarafından 2000 yıl önce açılmıştır. Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu döneminde de halkın hizmetine sunulmuştur.
Termal suyun cinsel gücü arttırdığına dair inanışlar, bölgenin her zaman yoğun ziyaretçisi olmasını sağlamıştır 😉 Büyük banyonun yanından çıkan kaynak suyunun içilmesinin de çeşitli iç hastalıklarını iyileştirdiği söylenmektedir.
Sultaniye Kaplıcası, Roma döneminde 400 hastaya aynı anda hizmet verecek kadar gelişmiş bir hastane durumuna gelmiştir. Hastanenin antik kalıntıları halen bölgede görülebilir.
Kaynaklara göre, hastanenin girişinde “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını bu şifalı kaplıcalardan almıştır.