Dalyan Deltası & Caretta Caretta Deniz Kaplumbağları
Orhaniye’ye 115 km uzaklıkta bir doğa harikası olan Dalyan Deltası, Orhaniye’nin kuzey bölgesinde anlatacağımız son uç noktadır.
Dalyan Deltası’nın nefes kesici panoramasına hayran olacaksınız;
Dalyan Deltası’nda dev bir labirentin içinde olduğunuz hissini veren ya da yukarıdan bakıldığında adeta dünya haritası üzerinde olduğunuz duygusunu yaşatan sazlıkların büyüsüyle, doğayla iç içe olmayı tüm benliğinizde hissedeceksiniz.
Orhaniye’den Ekincik’e kadar uzun yolu geldiyseniz, Dalyan Deltası’nda tekne turu yapmadan dönmeyin deriz…
Sazlıklar arasında tekne yol alırken yanı başınızda yükselen yalçın kayalarla dolu dağların ihtişamı, doğanın tüm cömertliğini bizlere sunduğunun bir kanıtıdır adeta…
http://www.dalyan.org.uk/nasilbiryer.php
1. Akdeniz
2. ve 4. İztuzu Kumsalı (numaralar kumsalın üzerinde ancak tam görünmüyor)
3. Dalyanağzı Plajı
5. İztuzu Gölü
6. Sulungur Gölü
7. Dalyan Deltası
8. Kaunos Antik Kenti
9. Kaunos Kral Mezarları
10. Dalyan Merkezi
11. Sultaniye Kaplıcalar ve Çamur Banyosu
12. Köyceğiz Gölü
13. Köyceğiz
14. Ekincik Koyu
15. Alagöl
Yaklaşık 180 çeşit kuş türünün yaşadığı sazlıkta aniden karşınıza çıkıp size “balık yakalama gösterisi” sunan, uzun gagalı, rengarenk kuşun adı Arıkuşu yani halk arasında bilinen adıyla Yalıçapkını’dır.
Dünyanın pek çok yerinden kuş gözlemcileri bölgede nadir görülen kuş türlerini görmek için Dalyan’a gelirler. Su o kadar durudur ki kanalda yüzen balıkların yolculuk boyunca tekneye eşlik edişini izleyebilirsiniz.
İztuzu Kumsalı;
Aralık 2008’de Avrupa’nın en güzel açık alanı seçilen İztuzu Kumsalı, çevrecilerin başarı mihenk taşları arasındadır.
Gazeteci Cevat Eren’in anlatımından kısa bir not olarak paylaşırsak; “… Dalyan’a ilk kez 1985 yılında gazeteci olarak geldim. İztuzu’nda kumsalın üzerine yapımına başlanan otelle ilgili araştırma yapacaktım. Dalyan’da da tahsisler yapılmıştı. Doğanın binlerce yılda oluşturduğu İztuzu Kumsalı’na ondan fazla otel ve tatil köyü kurulacaktı! İlahi bir güç harekete geçti… Tüm dünyanın çevrecileri ayaklandı ve Dalyan, Caretta Caretta’ların en önemli üreme alanı İztuzu Kumsalı kurtuldu!…”
Bir tarafı tatlı su, diğer tarafı Akdeniz olan bu eşsiz kumsalın bir benzerinin olmadığı söylenir. Doğa harikası İztuzu Kumsalı, Radar Tepesi’nin eteğinden Dalyan Boğaz’ına kadar 5400 m uzunluğundadır. Boğazın batısındaki Küçük Plaj kumsalını da ilave ederseniz, toplam uzunluk 6 km’yi aşar.
Caretta Caretta deniz kaplumbağlarının yumurtalarını bırakabilmelerine çok uygun olan ince kuma sahip bu uzun plajın batı tarafına teknelerle (Dalyanağzı), doğu tarafına ise karayoluyla gidilir (İztuzu).
2 uçta Dalyan Belediyesi tarafından işletilen 2 ayrı plaj tesisi yer alır.
Ünlü tarihçi Heredot kitabında, antik çağlarda İztuzu’ndan elde edilen tuzla göz merhemi yapıldığını ve bu tuzun aynı zamanda cilde çok iyi geldiğini yazar.
Dalyanağzı Plajı;
Dalyanağzı plajında, med-cezire bağlı olarak bazen deniz suyu deltaya, bazen de tatlı su Akdeniz’e akar. Suyun akma hızına ve yönüne bağlı olarak Dalyanağzı bölümündeki kumlar sürekli şekil değiştirir. Dalyanağzı’nda kumların hareketi ile derinlik sürekli değiştiği için büyük tekneler deltaya giremez. Marmaris’ten yolcu getiren büyük tekneler, Delikada önünde demirleyerek, yolcularını Dalyan’lı teknelere verirler.
Kumsalın orta kısmı ise tamamen doğal haliyle sizleri bekler….
Caretta Caretta (Loggerhead) Deniz Kaplumbağları;
Dalyan halkı, yüzyıllar boyunca Caretta Caretta deniz kaplumbağalarını korumuştur. Bu sevimli hayvanlar da hem Dalyan sahilini betonlaşmaktan kurtarmış, hem de doğa harikası bu beldenin adını tüm dünyaya duyurmuştur.
Dalyan halkı, Caretta Carettalar’a sahip çıkmanın, onları korumanın ödülünü günümüzde turizmden para kazanarak almaktadır. Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde yenmesi ve doğal düşmanlarının çok olması nedeniyle soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta (Loggerhead) türü deniz kaplumbağalarının son üreme alanlarından biri Dalyan’ın İztuzu Kumsalı‘dır.
İnce kumlu İztuzu kumsalına kolayca çukur kazıp, yumurta bırakabilen deniz kaplumbağaların sayısı her geçen yıl artmaktadır. Bunun nedeni ise ilginçtir; bütün dünya denizlerini dolaşan Caretta Caretta’lar, yumurtalarını sadece kendilerinin dünyaya göz açtıkları kumsala bırakırlar ve asla başka bir kumsala yumurtlamazlar. Dalyan’da dünyaya gelen Caretta Caretta’lar, korundukları için yavrularının sayısı da sürekli artmakta ve her geçen yıl İztuzu kumsalına yumurta bırakanların sayısı da çoğalmaktadır.
Mart – Nisan aylarında Dalyan’a gelen Caretta Caretta’lar, önce mavi yengeçlerle beslenirler. Çiftleşen dişiler, Mayıs ayından itibaren yumurtalarını Dalyan’a emanet ederler. Yumurtalardan 55-60 gün sonra yavrular çıkmaya başlar.
İztuzu kumsalına, Caretta Caretta deniz kaplumbağaları yumurta bıraktıkları için, Mayıs – Eylül döneminde akşamları 20.00’den sabah 08.00’e kadar plaja insanların girişine izin verilmemektedir.
Kokuyla yumurtaları bulabildikleri için yaz aylarında kedi ve köpek türü hayvanlar da kumsala sokulmaz. Mayıs – Eylül döneminde İztuzu plajı geceleri tamamen kaplumbağalara ve gönüllü koruyuculara bırakılmaktadır.
Caretta Caretta İzleme Turu;
Caretta Caretta’ları görmek isteyenlerin çokluğu nedeniyle son yıllarda ortaya yeni bir gezi türü çıktı; Caretta Caretta İzleme Turu 😉
Turlarda deniz kaplumbağaların en sevdikleri yiyeceklerden biri olan mavi yengeçler misinaya bağlanıp suya bırakılır. Tura katılanlar mavi yengeci yemeğe gelen deniz kaplumbağlarının fotoğraflarını büyük bir heyecan ve keyifle çekerler. Turlar garantili satılır; kaplumbağa göremezseniz, para da ödemezsiniz 😉
Leylekler;
Dalyan’da yaşayan kuş türleri içinde 154 tür kuşun tüm yıl boyunca veya zaman zaman konakladığı belirlenmiştir. Mart ayında Dalyan’a gelen leylekler, yavrularını büyütüp Ağustos ayında göç etmektedir.
Leyleklerin yuvalarından bir bölümü Dalyan içinde ağaçlarda ve elektrik direklerinin üzerinde rahatça görülebilir. Dalyan – Ortaca Yolu’nun kenarında topluca yaşadıkları bir bölge de vardır. Burada son yıllarda restoran ve kafeteryalar açılmıştır.
Leyleklerin yaşadıkları bölgede yer alan Leyley Lokantası’nda leylekleri izlerken keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Leyleklerin bahçesinde dolaştığı restoranda bir de gölet vardır. Göletteki su kaplumbağaları, ördek ve balıklar yemek keyfinize ayrı bir tat katarlar. Restoranda gözünüzün önünde hazırlanan sıcak köy ekmeği de ikram edilir. Personelin güler yüzlü ve fiyatların uygun olduğu söylenmektedir.
Kaunos Kral Mezarları;
Köyceğiz Gölü’nün Akdeniz’e kavuşmasını sağlayan Dalyan Deltası Nehri üzerine kurulu restoran ve kafeteryalar tek katlı ve manzarayla uyum içinde yapılmıştır. Tabii en güzel manzaralardan biri İztuzu tarafına doğru giderken sağda kalan kayaların içine oyulmuş antik Kaunos Kral Mezarları’dır.
Kaunos Kral Mezarları’nın 3000 yıldır ayakta duran ihtişamlı görüntüsü karşında insanın adeta nutku tutulur. Kral mezarlarında önceden dolaşmak serbest iken, ziyaretçilerin bilinçsizce yaptığı tahribat nedeniyle dolaşmak yasaklanmış olsa da, sonradan belli bir ücret karşılığında tekrar ziyarete açılmıştır. Tekne turunda da çok rahatlıkla Kral Mezarları’nın tüm ihtişamını seyredebilirsiniz.
Aslında Dalyan’ın her tarafında yüzlerce kaya mezarı bulunmaktadır. Sadece Kaunos çevresinde 167 kaya mezarı kayıt altına alınmıştır. Fethiye dahil Kaunos’un sınırları içinde kalan her yerde az sayıda da olsa kaya mezarlarına rastlanmaktadır.
Kaya mezarlarının binlerce yıl önce hangi teknikler kullanılarak yapıldığı hala anlaşılamamaktadır… “Hangi aletler kullanılarak o sert kayalar oyulabildi?” sorusu gizemini hala korumaktadır…
Kaya mezarları yapılırken, sadece mezar odası oyulmamıştır; mezar odasının dışından da dağ oyularak, mezar dağdan bağımsız hale getirilmiştir. Böylece kaya mezarlarına gelen bir kişi rahatça mezarın çevresinde dolaşabilmektedir. Bunun amacının kralın mezarına tapınak havası vermek olduğu sanılmaktadır.
Kaunos Çay Bahçesi’nde karşınızda muhteşem Kral Mezarları manzarasına karşı çayınızı keyifle yudumlayabilirsiniz.
Orhaniye’den 115 km uzaklıkta olan Dalyan’da sabah erkenden yola çıkarsanız, 35 – 50 km arasında çok geniş bir alan olan bisiklet parkurlarında dilediğinizce gezebilirsiniz. Kiralık bisiklet imkanı sunulan Dalyan’da Eskiköy – Tepearası – Kavakarası – Yuvarlakçay – Beyobası – Köyceğiz parkurunda bisiklete keyifle binebilirsiniz.
The African Queen…
Keyifli bir anekdot ile Orhaniye & Çevresi’nde toplamda 32 farklı Cennet köşeyi paylaştığımız rehberimizi noktalayalım;
Kaynağımız yine aynı; http://www.dalyan.org.uk/nasilbiryer.php
Hollywood klasiklerinden 1951 yapımı, Humphrey Bogart ve Katharine Hepburn’ün başrollerini paylaştıkları The African Queen (Afrika Kraliçesi) filmi; Afrikalı yetim çocuklara sahip çıkan varlıklı ve aristokrat bir kadın ile ona yardım eden kaba bir adamın 2. Dünya Savaşı’nda Almanlara karşı mücadelesini ve canlarını kurtarabilmek için çektikleri eziyetleri anlatır. İşte bu film, Dalyan’da çekilmiş ama dünyada Afrika’daymış gibi gösterilmiştir!…
Filmde rol alan Afrikalı çocuklar bile aslında bu yörenin insanları olmasına rağmen gerçekten de Afrika kökenliydiler!…. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Marmaris-Fethiye arasındaki bölgede çiftlikleri olan Mısır’ın son hidivi (valisi) Abbas Hilmi Paşa, sahibi olduğu Dalaman Çiftliği’nde çalıştırmak üzere zamanında Mısır ve Sudan’dan çok sayıda esir getirmişti. Bunlar Cumhuriyet dönemiyle birlikte hürriyetlerine kavuşarak Türk devletinin hür vatandaşları olmuşlardı. Filmde rol alanlar, işte bu insanların torunlarıydı 😉