Söğüt & Saranda
Orhaniye’nin yaklaşık 30 km güneyinde olan Söğüt, Bozburun Yarımadası’nın biraz sapa kalan uç noktasında yer almasından ve yolunun da sapa olmasından dolayı turizm yoğunluğundan nispeten daha az etkilenmiş olan şirin bir köydür.
Taşlıca, Bozukkale, Serçe Limanı, Asardibi, Kızılkayalar gibi mevkiler ve Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) adası siluetlerinin rahatça görülebildiği Söğüt’e virajlı bir araba yolcuğu ile ulaşabilirsiniz.
Söğüt’ün denize açılan kapısı ise Saranda (Cumhuriyet) koyudur. Söğüt’e 3 km uzaklıktaki Saranda’ya toprak yolla ulaşılır. Saranda’ya inişte etkileyici bir manzara karşınıza çıkar. Bu manzarada Sömbeki körfezi ve yeşillikler içindeki Saranda koyu ayaklarınızın altındadır. İleride ve sisler içindeki büyük ada ise Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adasıdır.
Özellikle günbatımında bu manzarayı doyasıya seyretmek için Saranda’ya gidebilirsiniz. Saranda bölgede keşfedilen yeni bir turizm merkezi olma yolundadır. Saranda köylülerinin tek katlı taş ve biriket evleri, yeni sahiplerinin elinde bahçeli , havuzlu tatil evlerine ve butik otellere dönüşmektedir. Bahçelerde yapılan organik tarım, doğal ürünlerle beslenmeyi özlemiş insanları beldeye çekmekte etkili olmaktadır.
Türkiye’nin en korunaklı doğal limanlarından biri olan Serçe Limanı’nın arkasında bulunan plajda, Rodos Adası siluetine karşı tertemiz denizde yüzme keyfini yaşayabilirsiniz.
Deniz mahsülleri açısından çok zengin olan Söğüt koyunda sinarit, fangri, sokkan, melanur, istina, takoz, mantık, eşkina, trança, akya, lağos ve kabuklu deniz ürünü karavida en çok yakalananlar arasında yer alır.
Söğüt’teki restoranların neredeyse tümünde menüdeki başrolleri ahtapot ve kalamar paylaşırlar. Açık denizlerde yaşayan kalamar, Kasımla Şubat arasında yumurtlamak üzere bu bölgeye gelir.
Söğüt’te sahilden sol tarafa doğru yürüme mesafesindeki Yakamoz Restoran, Mehmet Usta’nın Yeri veya Deniz Kızı’nda kalamar ve ahtapot ızgara yemek için o virajlı yolların her kilometresini gitmeye değeceğine emin olabilirsiniz 🙂
Söğüt civarında bol miktarda yetişen mersin yaprağı bitkisi köylü kadınlar tarafından parfüm niyetine kullanılmaktadır. Ehram denilen renkli kilim dokumacılığı, Söğüt’te halen varlığını sürdüren zanaatlardan başında gelmektedir. Turizmin öneminin bilincinde olan köylüler gelen ziyaretçilere her konuda yardımcı olmaktadırlar. Denizden biraz içerde kalan köy çarşısında alışveriş yapabilirsiniz.