SAĞLIK ROTALARI

 

Orhaniye’nin yaklaşık 25 km güneybatısında şirin bir balıkçı kasabası olan Bozburun sahilinden tekne ile açılarak gidilen ve akvaryum kadar berrak bir suya sahip olan Kale Boğazı’nda, Dalyan’da olduğu gibi, şifalı olduğu düşünülen çamur banyosunu yapabilirsiniz.

Orhaniye’nin yaklaşık 88 km kuzeyinde olan Köyceğiz Gölü’nün batısında Ölemez Dağı doğusunda Sultaniye Köyü sınırları içinde, kıyı boyunca T.C. Turizm ve Sağlık Bakanlıkları tarafından yaptırılan incelemeler sonunda çok sayıda ılıca-kaplıca ve termal kaynaklar tespit edilmiştir.

Sultaniye, Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcasıdır (98.3).  39° sıcaklıktaki su; kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içerir. Romatizma, siyatik, cilt ve kadın hastalıklarına da iyi gelen bu şifalı suyun,  radyoaktivite yüksekliği sayesinde rehabilite edici özelliği vardır.

Sultaniye Kaplıcaları’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır, bölgedeki sıcak-soğuk termal kaynakların yüzyıllardır şifa yurdu olarak işletildiği bilinmektedir.

Kaplıca, Kaunos’lular tarafından 2000 yıl önce açılmıştır. Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu döneminde de halkın hizmetine sunulmuştur.

Termal suyun cinsel gücü arttırdığına dair inanışlar, bölgenin her zaman yoğun ziyaretçisi olmasını sağlamıştır. Büyük banyonun yanından çıkan kaynak suyunun da içildiğinde çeşitli iç hastalıklarını iyileştirdiği söylenmektedir.

Sultaniye Kaplıcaları, Roma döneminde 400 hastaya aynı anda hizmet verecek kadar gelişmiş bir hastane durumuna gelmiştir. Hastane kalıntıları halen bölgede görülebilir. Kaynaklara göre, hastanenin girişinde “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını bu şifalı kaplıcalardan almıştır.

Köyceğiz’e bağlı Çandır Köyü Horozlar mevkiinde ve Dalyan’da da çamur banyoları bulunmaktadır.

Bize Ulaşın