ALIŞVERİŞ
Orhaniye koyunu çevreleyen dağlar ve çam ormanlarının suya yansıyan rengini başka hiçbir yerde göremezsiniz.
Orhaniye köyünün, meşhur Marmaris balına can veren çam ormanları; kekik, defne, ada çayı bitkileriyle mis gibi kokan havası, antik kalıntılara ev sahipliği yapan heybetli dağları, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri gelen herkesi büyüler.
Orhaniye köy halkının büyük bölümü arıcılıkla uğraşır, köy yollarında kenarlara dizili arı kovanları doğal manzaranın bir parçası gibi geçenleri selamlar. Katkısız, doğal çam ve kekik balı Orhaniye’nin en değerli yerel ürünlerinin başında gelir.
Arıcılıkla birlikte köyde zeytin ağaçlarına sahip olan köylüler zeytinyağı ve zeytincilik yaparlar. Orhaniye’den kekik, kekik suyu, ada çayı, ada çayı yağı, çam balı, yer fıstığı, özel el yapımı zeytin, zeytinyağı, mersin yaprağı, incir, kayısı, üzüm ve defne yapraklarını hem hediyelik hem de kendi evinize özel ambalajlar içinde alabilirsiniz.
Ayrıca Orhaniye’de her hafta Cumartesi günleri kurulan köy pazarından tüm yiyecek, meyve – sebze ihtiyaçlarınızı tamamen doğal ve organik ürünlerle karşılayabilirsiniz.
Orhaniye’nin 2.5 km güneybatısında yer alan ve turizm sayesinde gelişen Turgut’ta Marmaris çevresindeki en büyük halı satış mağazaları yer almaktadır. Türkiye’nin hemen her yerinde dokunan halıların sergilenip satıldığı, halı ihracatının yapıldığı mağazalarda çalışanların büyük bölümü aynı zamanda halı üretimi ile de uğraşmaktadır.
Jeep Safari turlarının da uğrak duraklarından olan Turgut köyünde, halı ve hediyelik eşya mağazalarına olan ilgi büyük bir canlılık yaratmaktadır. Alışveriş için gelen ziyaretçiler, halının dokunuşunun yanı sıra yünün nasıl iplik haline getirilip doğal kök boya ile boyandığını görebilirler. Su dolu bir kazanın içine atılan kozalardan ipek halıların dokunduğu ipin elde edilişini izleyebilirler.
Turizm, arıcılık, balıkçılık, hayvancılık ve tarımla uğraşan Turgut köylülerinin önemli yerel üretimlerinden biri de yer fıstığıdır.
Orhaniye’nin yaklaşık 8 km güneydoğusunda yer alan Osmaniye doğayla kucak kucağa yaşayan ve arıcılığıyla meşhur bir köydür. Çam ağaçlarının yoğunluğu, köyde temel geçim kaynağının arıcılık olmasını sağlamaktadır.
Osmaniye köyündeki Marmaris Bal Evi’nde hem arıcılık ve bal üretimi ile ilgili müzeyi gezebilir hem de köylü kadınların yerel, otantik ve özgün ürünlerinden satın alarak yerel üretim ve ticarete destek olabilirsiniz. Türkiye, bal üretiminde dünya ilk 5 sıralaması içinde yer alırken, çam balı üretiminde ise 1. sırada bulunmaktadır.
Dünyadaki çam balı üretiminin %92’si Ege bölgesinde %8’i ise Yunanistan’da gerçekleştirilmektedir. Çam balı üretiminde Muğla’nın katkısı % 75, Marmaris’in ise % 30’a yakındır.
Orhaniye’den 10 km uzaklıkta olan Selimiye’nin köy halkı ve güleryüzlü teyzeleri evlerinin önünde tezgah kurup badem, kekik, ada çayı ve kışın ördükleri el işlerini satarlar. Akşamları dükkan ve tezgahlarda satılan takı, kıyafet, hediyelik eşya ve kitaplara baktıktan sonra meydandaki kafelerde bir yorgunluk kahvesini keyifle yudumlayabilirsiniz.
Orhaniye’nin yaklaşık 25 km güneybatısında şirin bir balıkçı kasabası olan Bozburun’un limanında doğal sünger ve dağlardan toplanan doğal bitki çayları satılır. Bozburun’da uzun yıllardır yaşayan çok sevdiğimiz gitarist, şarkıcı ve besteci Bülent Ortaçgil’in eşine ait olan hediyelik eşya dükkanına uğramanızı tavsiye ederiz. Şanslıysanız eşinin yerine zaman zaman dükkanda olan Bülent Ortaçgil’e rastlayabilirsiniz 😉
Orhaniye’nin yaklaşık 30 km güneyinde olan Söğüt civarında bol miktarda yetişen mersin yaprağı bitkisi köylü kadınlar tarafından parfüm niyetine kullanılmaktadır.
Ehram denilen renkli kilim dokumacılığı, Söğüt’te halen varlığını sürdüren zanaatların başında gelmektedir. Denizden biraz içerde kalan köy çarşısında mersin yaprağı ve ehram çeşitlerini bulabileceğiniz keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz.
Kilimler evinizin renkli ve kullanışlı dekorasyon parçaları arasında yerlerini hemen alacaklar tıpkı Casa Feronia’da olduğu gibi 😉
Orhaniye ve çevre köylerde, köylü kadınların el emeği göz nuru el işlerini tüm köy pazarlarında bulabilisiniz. Köylü kadınların yaptığı el işlerinden alarak otantik bir ev hediyesine sahip olurken, yerel ticaretin gelişmesine ufak da olsa katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşayacaksınız 😉
Orhaniye’nin 63 km kuzeybatısında olan Datça’dan dönmeden mutlaka almanızı tavsiye edeceklerimizin başında, adına festival düzenlenen ve Şubat ayında beyaz çiçekleriyle Datça’yı adeta bir düğün yerine çeviren Türkiye’nin en lezzetli bademi olan “Datça Bademi” gelir. Yıllar boyunca “3B” olarak “badem”, “bal” ve “balık” ile anılan Datça’nın halkı, tamamen organik olan bu doğal yaşamı geçim kaynağı haline getirmiştir.
Datça’da yaklaşık 400 dönümlük bir araziye kurulu ekolojik bahçeleriyle meşhur bir çiftlik olan Olive Farm’da neredeyse her yer zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Bu zeytinler elle toplanıp, herhangi bir kimyasal karıştırılmadan zeytin ve zeytinyağı olmak üzere işlenir. Olive Farm Organik Çiftliği’nde soğuk sıkım organik zeytinyağı başta olmak üzere; butik sirke, zeytin ağacından ahşap oyuncaklar, parabensiz doğal bakım ürünleri üretilir ve satışa sunulur.
Datça’nın merkezinde köy kooperatiflerinin yer aldığı bir çok “yöresel köy ürünleri” satış mağazası bulunmaktadır. Keçiboynuzu, badem, bal, zeytin gibi her türlü yöresel ürünler kolaylıkla kalitesine göre uygun fiyatlarla köy kooperatiflerinin satış mağazalarından alınabilir.
Yerel üreticilere ve yerel ticarete destek vermek amacıyla özellikle köy kooperatifleri mağazalarından, örneğin Yazı, Sındı veya Mesudiye Köyleri’nin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi satış noktalarından, alışveriş yapmanızı altını çizerek öneririz 😉
Eski Datça’ya uğramadan sakın Orhaniye’ye dönmeyin… Daracık sokakları, kahveleri, sanat – tasarım -resim atölyeleri ve hediyelik eşya tezgahları ile Eski Datça’da çok keyifli zaman geçireceğinize eminiz 😉
Orhaniye’nin 90 km kuzeybatısında olan Knidos’un hemen yakınında olan ancak yolu biraz sapa ve engebeli Değirmenbükü’ne 700 m mesafedeki bir vadide yer alan ve Türkiye’nin ilk ekolojik tarım yapılan yerlerinden olan Knidia Çiftliği, 2005 yılından beri TATUTA projesinin bir parçasıdır.
TATUTA (Tarım-Turizm-Takas) projesi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yürütülen “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası” projesinin kısa adı. TATUTA projesinin ana amacı; Türkiye’de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü ve/veya bilgi desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak.
TATUTA projesinin bir parçası olan Knidia Çiftliği’ni yolu engebeli olsa da görmenizi ve el emeği ile üretilen özel ürünleri olan zeytinyağı, harnup (keçiboynuzu) pekmezi, sabun, kabuklu datça bademi veya şaraptan almanızı tavsiye ederiz.
Orhaniye’nin yaklaşık 27 km kuzeydoğusunda olan İçmeler’de sahil boyunca alışveriş için farklı alternatifler sunan mücevher, deri, giyim ve hediyelik eşya mağazalarını görebilirsiniz. İçmeler’de ayrıca her gün sokak pazarları da açılır; sanat ürünlerinden ayakkabı ve giyim eşyalarına kadar her şeyi tezgahlarda bulabilirsiniz.
Orhaniye’nin yaklaşık 26 km kuzeydoğusunda yer alan Armutalan’ın Siteler Mahallesi’nde Sanat Sokağı olarak adlandırılan sokakta yer alan iki sıralı ahşap tezgâhlarda otantik el ürünleri satışı yapılır. Yöreye özel el yapımı takılar, işlemeler, ev aksesuarlarını Sanat Sokağı’nda bulabilirsiniz.
Orhaniye’nin 25 km kuzeydoğusundaki Marmaris’te Marina ile Marmaris Çarşısı arasındaki rıhtım, Mavi Yolculuk ve günübirlik gezi
tekneleri ile süslenirken; restoranlar, cafeler ve hediyelik eşya dükkanları da rıhtım boyunca inci gibi sıralanır.
Marmaris’te yer alan Tarihi Bedesten, ortasındaki avluda 3 katlı yekpare mermer havuzu ve 32 dükkanı ile sizi bekler. Nargile ve Türk kahvesi içebileceğiniz bir kafenin de yer aldığı Tarihi Bedesten’i dolaşırken alışveriş yapabilir ve bu mistik atmosferi soluyabilirsiniz.
Marmaris Köy Pazarı, büyük alışveriş noktalarına yöresel alternatif arayanlar için idealdir. Köy Pazarı, Marmaris merkezde Eski Garaj’ın olduğu yere her Cuma günü kurulur. Marmaris’in ünlü çam balı, yöresel el işi halı-kilim ürünleri, her çeşit baharat ve şifalı otlar, ve uygun fiyatlı hediyelikler Köy Pazarı’nda satılır.
Marmaris Çarşısı’nda ise aklınıza gelebilecek her türlü ürünü bulabilirsiniz. Yaz ortasında uygun fiyata deri mont bile alabilirsiniz 😉
Bizim alışveriş için tüm misafirlerimize tavsiyemiz; günlük kurulan köy pazarlarını ziyaret etmenizdir.
Köy pazarlarında her türlü yiyecek ve içeceği en doğal haliyle alırken, kıyafet ve hediyelik eşya alışverişleriniz için de özgün alternatifler bulacaksınız.
Orhaniye köy pazarı, sahilde her Cumartesi günü kurulmaktadır, mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz 😉