Turgut

 

Turgut

 

Orhaniye’nin 2.5 km güneybatısında yer alan ve turizm sayesinde gelişen Turgut’ta Marmaris çevresindeki en büyük halı satış mağazaları yer almaktadır.

Türkiye’nin hemen her yerinde dokunan halıların sergilenip satıldığı, halı ihracatının yapıldığı mağazalarda çalışanların büyük bölümü aynı zamanda halı üretimi ile de uğraşmaktadır.

Jeep Safari turlarının uğrak duraklarından olan Turgut köyünde, halı ve hediyelik eşya mağazalarına olan ilgi büyük bir canlılık yaratmaktadır. Alışveriş için gelen ziyaretçiler, halının dokunuşunun yanı sıra yünün nasıl iplik haline getirilip doğal kök boya ile boyandığını görebilirler. Su dolu bir kazanın içine atılan kozalardan ipek halıların dokunduğu ipin elde edilişini izleyebilirler.

Plajıyla, ipek ve yün halılarıyla turistlerin ilgisini çeken Turgut’taki restoranlarda deniz ürünlerinin yanısıra köy yemeklerini de bulmak mümkündür. Turizm, arıcılık, balıkçılık, hayvancılık ve tarımla uğraşan Turgut köylülerinin önemli yerel üretimlerinden biri de yer fıstığıdır.

Turgut köyünde keyifli bir yemek molası için, Afrodit Restaurant’ı tercih edebilirsiniz.

Rumların yaşadığı dönemdeki adı Elle olan Turgut Köyü’nin sınırları içindeki koylardan birinde antik çağ kalıntıları göze çarpar. Kalıntılar kıyıda bir bahçe duvarında, biraz içeride ise Ygeia kutsal alanını çevrelediği düşünülen Temenos duvarında görülebilir ve bu kalıntıların Hygassos antik kentçiğine ait olduğu düşünülür.

Köy merkezinden şelaleye giden yolun üzerinde ise yaklaşık 1 km mesafede sağ yamaçta kolay fark edilemeyen antik bir piramit mezar yer alır. Kısa bir süre önce arkeologlar bu yapının M.Ö.  3 – 4. yüzyıllara  ait Diyagoras adında bir savaşçının anıt mezarı olduğunu belirlemişlerdir.

Turgut köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metrelik bir tepede Turgut Kalesi yükselir. Kalenin 300 m yakınına kadar toprak bir yoldan araçla çıkılabilir. Epeyce dik olan ikinci bölümü ise yürümek gerekir.

Baybassos antik kentine ait olduğu sanılan kalenin duvarları kısmen yıkılmış olsa da bir kısmı ayaktadır. Kaleye çıkışın en güzel tarafı, Orhaniye ve Hisarönü koylarına bakan muhteşem manzarasıdır.

Bize Ulaşın