Boncuk Koyu & Karaburun

 

Orhaniye’ye 51 km uzaklıkta olan Sedir Adası güzergahındaki Çamlı Köyü yolundan devam edince 9 km sonra Boncuk koyuna ulaşırsınız.

Yalnızlık ve sükunet arayanlar için ideal olan Boncuk koyunun suyu berrak ve dinlendiricidir. Ancak Boncuk’un kayalık yerde yüzmeyi sevenlere uygun bir koy olduğunu hatırlatalım.

Sahilde ağaçların serin gölgesindeki dinlenme tesisinde yorgunluk atabilir ve tesisin hemen yanındaki antik kalıntıları inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de görülmeye değer en güzel 100 doğa cenneti arasında sayılan Boncuk koyu ve Karaburun arasındaki bölge, kumsal köpekbalıkları (sandbar sharks) olarak tanımlanan ve boyları 3.5  metreye ulaşabilen kumsal köpekbalıklarının Akdeniz’de bilinen ve gözlem yapılabilen tek üreme sahasıdır.

1990’da SİT alanı yapılan Boncuk Koyu, 2010 yılında ‘Boncuk Köpekbalığı Koyu İzleme ve Gözlem Tesisleri Projesi’ kapsamında, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ‘Kumsal  Köpekbalığı (Carcharnius Plumbeus) Koruma Alanı’ ilan edildi.

Mayıs ve Haziran  aylarında kumsal köpekbalıklarının üreme dönemi olması nedeniyle turistlerin denize girmeleri konusunda belirli düzenlemeler yapıldı. Özellikle balıkların rahatsız edilmemeleri için belli saat ve alanlar, görevliler tarafından kontrol altında tutulmaya başlandı.

Kumsal köpekbalıkları; 100 – 350 kilo ağırlığında, 1 -3.5 metre uzunluğunda ve bir defada 12 – 15 arasında yavru doğurabiliyorlar. 1 – 80 metre derinlikte yaşayabilen  kumsal köpekbalıklarının Boncuk Koyu dışında dünyada sadece Amerika’nın güney sahillerinde  üreme alanlarının olduğu biliniyor.

Kumsal köpekbalıklarını izlemek için, çeşitli üniversitelerden araştırmacı ve bilim adamları dalışlar gerçekleştirmektedir. 2012 yılında; Muğla, Doğu Akdeniz ve Hacettepe Üniversitelerinden 13 öğretim görevlisi ve asistanın katıldığı dalışta 13 kumsal köpekbalığı gözlenmiştir. 13 akademisyene, araştırmacı ve sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ve Radikal Gazetesi de eşlik etmiştir.

Bize Ulaşın