Gökova Körfezi

 

Orhaniye’den 56 km uzakta olan Gökova Körfezi, mavi yolculuğun en çok tercih edilen güzergahları arasındadır. Bu güzergahın en keyifli koyları da Karacasöğüt ile Bördübet Koyu arasında uzanır.

Bu koylar sırasıyla Karacasöğüt, Okluk Koyu (Eski T.C. Cumhurbaşkanlarından rahmetli Turgut Özal zamanında yapılan yazlık konutun bulunduğu koy girişi halka kapalıdır), İngiliz Limanı, Löngöz, Yedi Adalar, Gücük Limanı ve Bördübet Koyu’dur. Bu koylar arasında irili ufaklı başka koylar da vardır ancak karadan ulaşım yoktur.

Aracınızın altı alçak değilse ya da arazi aracınız varsa ulaşabildiğiniz koyları birbirine bağlayan toprak yol boyunca ilerleyebilirsiniz. Marmaris’ten başlayarak düzenlenen jeep safari turlarının güzergahlarından biri de bu koyları birbirine bağlayan toprak yoldur.

İngiliz Limanı;

İngiliz Limanı başdöndürücü güzellikteki durak noktalarından biridir ve kıyıya kadar inen çam ağaçlarının arasına adeta saklanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında, İngiliz savaş gemileri bu limanda çam ağaçları arasında Alman uçaklarından saklanmayı başardığı için, buraya İngiliz Limanı denmiştir.

İngiliz Limanı’na girdiğinizde, Okluk Koyu’na dönen burun kısmında bir kayalığın üzerinde alımlı bir denizkızı sizi karşılar üzerinde bir notla;  “Bu denizkızı, düşlerini süsleyen Cennet’e erişebilmek için, nice engin denizler, ufuklar aştı…Kıtalar, adalar, koylar dolaştı…. Ta ki Gökova’ya ulaşana kadar…” Dünyayı yelkenli tekne ile dolaşan ilk Türk olan, çok değerli deniz gezgini Sadun Boro’nun bu muhteşem doğa güzelliğine bir hediyesidir bu denizkızı heykeli…

İncekum Plajı;

Orhaniye’ye 51 km uzaklıkta olan Sedir Adası’nın tam karşısında yer alan İncekum Plajı, akvaryum gibi denizi ve altın sarısı kumlarıyla size karşı konulamaz bir davet yapar. Gökova Körfezi’nin eşsiz güzelliklerinden biridir İncekum Plajı….

İncekum Plajı’na arabayla gitmek için Sedir Adası sapağından girerek köyün içinden çam kokularıyla 8 km yol gitmelisiniz. Gökova’dan İncekum Plajı ve Sedir Adası’na yapılan günlük tekne turlarına da katılabilirsiniz. Ancak yazın sahile araba ile inmek yasaktır, köylülerin işlettiği traktörlerle değişik bir deneyim yaşayarak İncekum’a ulaşmak da hoş bir anı olacaktır 😉

Karacasöğüt Şelalesi ve Karacain Mağarası;

Gökova Körfezi’nden Karacasöğüt Şelalesi ve Karacain Mağarası’na gitmek için ise, Karacasöğüt’ten Okluk Koyu’na doğru giderken 2 – 3 km sonra sağa ayrılmanız gerekir. Tabela olmadığı için yöredeki köylülere sorabilirsiniz. Şelale 25 metre’den dökülür ve altında doğal bir havuzu vardır.  Somalıkaya Düdeni ve Suçıktı mağarası adlarıyla iki bölümlü mağaranın Somalıkaya Düdeni’nin ana giriş noktalarından biri de buradadır.

Mağaraya inişte yanınızda şişme bot olması gerekir çünkü galerilerde ancak botla ilerlemeniz mümkündür. Bu bölüm 421 m uzunluk ve 15.5 m derinliğe sahiptir. Mağaranın 342 m’lik bölümüne girilebilir ve bu bölüm  2 gölü barındırır. Amatör gezginler mağaraya rehber eşliğinde girmeli ve 10 metreden fazla da uzaklaşılmamalıdır. Somalıkaya Düdeni’nin 1 km batısında yer alan Suçıktı Mağarasının ise ancak 1 km uzunluktaki bölümü mağaracılar tarafından keşfedilebilmiştir.

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi;

Girintili çıkıntılı kıyıları ve koylarıyla yat turizminin vazgeçilmez duraklarından olan Gökova’nın önemli bir kısmı Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi; Muğla ili, Ula ve  Marmaris ilçeleri  ve bunlara bağlı 3 belde ve 4 köyden oluşmaktadır.  Akyaka, Gökova, Akçapınar, Gökçe, Çamlı, Karacaköy ve Çetibeli yerleşim alanlarını içine alır.

Zengin flora ve faunası ile ekolojik yönden büyük önem taşıyan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi, Eğe  ve Akdeniz Bölgesi bitki örtüsü özelliklerini birlikte göstermektedir. Maki formasyonuna ilaveten, zeytinlik alanlar da önemli yer tutmaktadır.

Bölgede, Kızılçam (Pinus Brutia) ve Günlük ormanları (Liquidambar Orientalis) büyük bir değer taşımaktadır. Bunu karaçam, fıstık, sedir ve ardıç gibi iğneli ağaçlarla; meşe gibi yapraklı ağaçlar izler. Ayrıca, yer yer sandal, piren, akçakesme, defne, çitlembik ve keçiboynuzu gibi ağaçlar ve ağaççıklar vardır.

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi fauna açısından da oldukça zengindir. Bölgenin hemen hemen her kesiminde  kanatlı hayvanlardan üveyik, bıldırcın, tahtalı keklik, karabatak, balıkçıl, çobanaldatan, kırlangıç, ağaçkakan, sığırcık, karatavuk, bataklık, karga, çaylak, çil, yaban ördeği, yaban kazı, dağ serçesi, kartal, şahin, atmaca ve baykuş türlerine rastlanmaktadır.

Özellikle Gökova Körfezi güney kesiminde yabani hayvan varlığı oldukça fazladır.  Seralardaki bitkilerin döllenmesinde kullanılan Bambus arıları ve nesli tükenmekte olan Dağ Keçisi (Capra Aegagrus) en önemli biyolojik zenginliklerin başında gelir.

Gökova ovasının sazlıklarına gelen değişik türdeki göçmen kuşlar, leylekler, flamingolar ve pelikanlar ömür boyu unutamayacağınız bir görsel şölen sunarlar. Bu sazlıklar bahar aylarında kuş gözlemi yapan meraklıların akınına da uğrar.

Kıyılar da deniz faunası açısından zengindir. Yöre sularında bölgede bulunan balık türleri ile diğer deniz ürünlerinin (Ahtapot, istakoz, karabide) hepsi bulunmaktadır. Ayrıca Gökova kıyılarında,  Su samuru (Lutra Lutra) ile kuzey kesimlerde yunus balıklarının yaşadığı belirlenmiştir.

Bize Ulaşın