Gökova, Azmak & Akyaka
Orhaniye’nin 60 km kuzeyinde olan Akyaka’ya doğru yol alırken Cennet’ten manzaralar eşliğinde gideceğiniz bir yol görmeye hazır olun…
Deniz seviyesinden 671 m yükseklikteki Sakar Geçidi’nde çam ormanları arasından dönerek aşağı inerken bir yanda rengarenk güzelliğiyle Gökova ovası, bir yanda mavi yolculuğun değişmez adresi Gökova Körfezi tüm muhteşemliği ile gözlerinizin önüne serilecek.
Yemyeşil çam ormanları ve gözünüzün alabildiğine Gökova Körfezi’nin dantel gibi işlenmiş koyları…
Akyaka;
Dağları geride bırakır bırakmaz hemen sağa döndüğünüzde ise Gökova sahilinde yer alan Akyaka’ya varacaksınız.
Akyaka doğal güzelliklerinin yanında, binlerce yıldır Güney Batı Anadolu’da yaşayan çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi dokusu, değişik mimarisi, denizden her daim esen ılık meltem rüzgarları sizi büyüleyecek…
Sırtını yasladığı dağların eteğinde Gökova Ovası ile kucaklaşarak Gökova Körfezi ile buluşan Akyaka, bu konumu ile mutlaka görülmesi gereken bir huzur sığınağı adeta…
Akyaka Plajı & Orman İçi Dinlenme Tesisleri;
Akyaka’nın incecik ve tertemiz kumlu plajında keyifli bir gün geçirebilirsiniz, temizliği Mavi Bayrak ile tescilli denizinde yüzebilirsiniz.
Sahilden itibaren 200 m sığlığı devam eden masmavi deniz, yüzmeye yeni başlayanlar ve çocuklar için de idealdir.
Denizde kulaç atarken eğer o gün gerçekten “çok” şanslıysanız bir Akdeniz Fokuna rastlamanız ve birlikte yüzmeniz bile mümkün 😉
Akyaka plajının hemen arkasındaki çeşitli kafe ve restoranlar da sizi sıcak bir hoşgeldinizle karşılarlar..
Akkaya plajının hemen yanında Akyaka Orman İçi Dinlenme Tesisleri’nde hem piknik yapabilir hem de denize girebilirsiniz. Piknik alanında ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlatalım.
Çınar Plajı;
Eğer daha derin ve daha serin bir denizi tercih ediyorsanız, Akyaka plajının ilerisinde Çınar Plajı’na gitmenizi tavsiye ederiz. Çınar Plajı ile Akyaka ile arası yaklaşık 3 km mesafedir.
Çınar plajının denizine dağdan temiz ve soğuk su indiği için suyu serin olur ve girdikten sonra derinleşir. Plaj kum değil taştır, bu yüzden deniz ayakkabısı götürmenizi tavsiye ederiz.
Akbük Plajı;
Çınar Plajı yolunu takip ederseniz Akbük koyuna ulaşabilirsiniz. Akbük plajı da Çınar plajı gibi serin ve derin suya sahiptir, kumsalı da taştır.
Azmak (Kadın Azmağı) & Azmak Tekne Turu;
Akyaka’nın güzelliklerinden biri Kadın Azmağı olarak da isimlendirilen Azmak suyudur. Çok temiz, duru, berrak, sürekli akan, sodalı bir suya sahip olan Azmak, sadece doğduğu yerden değil kıyıda birçok su kaynağından çıkıp akarsuya karışır.
Akyaka’nın hemen yanı başından ağaçlar ve sazlıklar arasından süzülerek Gökova Körfezi’ne akan Azmak doğal bir akvaryum gibidir.
Azmak, serinliği, şiirsel güzellikteki su altı bitki örtüsünün cam bir ekran gibi yansıması, elinizle tutacak kadar net gördüğünüz balıkları, kaplumbağaları, üzerinde süzülen ördekleri ve sevimli su samurları ile yörenin doğal dokusunu büyüleyici bir atmosferle yaşatır.
Azmak’ta bir tekne gezintisi yapmanızı mutlaka tavsiye ederiz. Akyaka’da teknelerin olduğu yerden günün her saati Azmak turu vardır. Yaklaşık 35 dakika süren Azmak Turu’nda 7-8 m derinliklerde sazlıklar, yeşil, sarı su bitkileri, balıklar ve heryerde ördeklerle muhteşem görüntüler sizleri bekler.
Tekne belli bir yerde durur ve sıcaklığı 8 °C (46.4 F) olan soğuk suya girmeniz için bir mola verir. Bu soğuk suya girmek cesaret istese de yenilenmiş olarak çıkacağınıza eminiz 😉
Azmak etrafındaki restoranlar muhteşem Azmak manzarası ile sizleri bekler… Tekne turu sonrasında Azmak kenarında birbirinden güzel ve şirin çeşitli restoranlardan birinde mola verin. Sabah kahvaltısından başlayarak gece geç saatlere kadar hizmet veren bu restoranların tabii ki olmazsa olmazı deniz ürünleridir. Burada benzersiz doğal güzellikler arasında Akdeniz ve Ege balıklarını tatmanın, ekmeğinizi Azmak’taki balıklar ve ördeklerle paylaşmanın keyfine varmadan dönmeyin.
Azmaklarla beslenen Gökova ve çevre dağlar, zengin bir florayı barındırır. Doğal bitki örtüsünü zeytin, kızılçam, sandal ağacı, badem gibi Akdeniz bitki türlerinin oluşturduğu bölgede; kekik, adaçayı, defne yaprağı, keçi boynuzu yöre halkı tarafından ekonomik amaçlarla doğadan toplanır.
Aktiviteler & Kitesurf;
Akyaka’da her türlü su sporu, tarih ve doğayla kucak kucağa orman yürüyüşleri veya kaya tırmanışları yapabilirsiniz. Bisikletle çevreyi gezerken Sakar Tepe’de yamaç paraşütünün adrenalin dolu büyüsünü tadabilirsiniz.
Azmak sularında kano veya seakayak heyecanını yaşayabilir, elverişli doğası ve rüzgarları ile Akyaka’da kitesurf öğrenmeye başlamak için bir gününüzü ayırabilirsiniz.
Farklı spor aktiviteleriyle birlikte Akyaka son yıllarda elverişli doğası ve rüzgarları ile uçurtma sörfü olarak bilinen kitesurf/ kiteboard sporunda önemli bir merkez haline gelmiştir.
Akyaka, 3 km’lik sığ kumluk sahili ve yılın 6 ayı denizden sahile doğru esen sabit rüzgârıyla kitesurf/ kiteboard sporunun sevdalılarına dünya standartlarında koşullar sunmaktadır. Akyaka’da birçok kitesurf okulu hizmet vermektedir.
Akyaka Evleri;
Mimari özellikleriyle ön plana çıkan ahşap Akyaka evlerinin her biri diğerinden güzel bahçelere sahiptir. Begonvillerin sarmaladığı bu şirin evler dantel gibi işlenmiş ahşap oymalarla süslüdür. Akyaka evlerinin mimari tarzı Ula’lı ressam ve sanatçı Nail Çakırhan’a aittir.
Nail Çakırhan, Ula’nın eski evlerini örnek alarak Akyaka’da bu mimari özellikteki ilk evi kendine yapmıştır ve bu çalışmasıyla birçok ödüle layık görülmüştür.
1983 yılında dünyanın en saygın mimarlık ödüllerinden Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülü’nün de sahibi olan Nail Çakırhan, mimarlık eğitimi görmediği halde bu ödülü alan ilk kişidir.
Doğayla uyum içinde yaşam süren ve Akyaka’yı farklı kılan özelliklerin başında gelen nadide Akkaya evlerinde kendinizi bir masal diyarında hissedeceksiniz.